25 Kas

Zeytinde Birlik Kalmadı

Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik; “Marmarara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (Marmarabirlik) 2011-2012 kampanya dönemi ürün alım avans fiyatları zeytin üreticisini hüsrana uğrattı” dedi. Bu yıl yüzde 70 oranında çıkması beklenen küçük zeytine 1,5 lira, yağlık zeytine ise 90 kuruş verilmesi üreticileri üzdü. 3 yıl önce yağlık zeytini 1.25'den alan Marmarabirlik'in 90 kuruşluk fiyatına ziraat odası başkanları tepki gösterdi.

Marmarabirlik, avans fiyatları 440 tanede 1.5 lira, 200 tanede 4.1 lira, yağlıkta 90 kuruşu olarak açıkladı. Planlanan alım miktarı da revize edilerek 55 bin 500 tona çıkarıldı. Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, rekoltenin yüksek olduğu bu zor yılda Marmarabirlik'in önünü görebilmesi için alımların geçen yılın fiyatlarının yüzde 25 altında yapılmasının zaruri olduğuna dikkat çekerek, "Avans fiyatını belirlerken, geçen yıl bareme göre uygulanan nihai fiyatların yaklaşık yüzde 80'ini esas aldık. Küçük kalibreli 440-460 taneli zeytin için belirlediğimiz avans fiyat ise 1.50 lira oldu. Yağlık ve barem dışı ürüne de 90 kuruş nihai fiyat belirledik. Yağlık fiyatının piyasa şartlarına göre değişebileceğinin de bilinmesi gerek. Yağlık ürün bedelleri ise ilk ödeme kapsamında peşin olarak ödenecektir" dedi.

Marmarabirlik'in zeytinde açıkladığı baş fiyatın geçen seneye göre düştüğünü belirten Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, zeytin üreticisini bu sene zor günlerin beklediğini söyledi. Hava şartlarından dolayı zeytinin susuz kaldığını ve bu da tane ve kilo değerini düşürdüğünü kaydeden Çelik, Marmarbirlik'i eleştirdi. Marmarabirlik'in zeytinde geçen yıl 4.40 olarak belirlediği baş fiyatını 4,10 indirmesinin üreticileri zora soktuğunu belirten Çelik, baş fiyatın, geçen seneki fiyat olan 4,40'ın üzerinde olması gerektiğinin altını çizdi.
Zeytin üreticinin bu sene perişan olacağını belirten Çelik, "2010 -2011 zeytin sezonunu açtık. Geçen yılki fiyatların üzerinde bir rakam bekliyorduk. Ama tüketici için hiç iyi olmayan bir baş fiyat açıklandı. Bu sene zeytin, hava şartları yüzünden buruştu ve su kaybetti. Bu rakamlar, çiftçiyi cezalandırmaktır. Fire veren zeytinin daha yüksek fiyattan alınması lazım. Ancak birlik düşük fiyattan alıyor" diye konuştu.

"ZEYTİN SATACAĞIMIZA YAĞINI SATARIZ"

Zeytinin kilo maliyetinin 3 TL olduğunu dile getiren Çelik, "Çiftçinin bu şartlar halinde borcunu ödemesi ve geçinmesi mümkün değil. Fiyatlar bu şekilde olduktan sonra zeytini yağ yaparız. Yağ da masrafımıza göre bizi kurtarmaz. Ama alternatifimiz yok. Çiftçi doğrudan zeytin yağına verilen primden faydalanamıyor. Doğrudan primden, toptancılar ve ihaleciler faydalanıyor. Bunları biz hükümet nezdinde defalarca dile getirdik. İhaleci alırsa alsın, çiftçilere ne kadar verdiği ödediği tespit edilsin. Üreticiye de prim verilsin. Küçük kalibreli 440 taneli zeytin için belirlenen avans fiyatı 1,5 lira. Bu rakamı 1.75 olarak açıklasalardı, çiftçi nefes alırdı. Diğer fiyatlar da artardı. Çiftçi tüccara mahkum edilmezdi. Ağustostan bu yana gübreye yüzde 85 zam geldi. Biz Marmarabirlik'in hatasını düzeltip, avans fiyatı geçen yılın nihai fiyatına hemen çekmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bu Yazı Yoruma Kapalıdır.