ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA “BAYRAKLI” ÜRÜN AMBALAJI
Türkiye'nin, zeytinyağındaki markalı ihracatı hızla artarken, bu üründe dünyada Yaygın olan "İtalyan malı" imajını aşmaya çalışan şirketler Türk bayrağını ambalajlarına yerleştirmeye başladı.
Ege İhracatçı Birlikleri tarafından tutulan ülke geneli zeytinyağı ihracat rakamlarından derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin zeytinyağı ihracatı, sezonun başladığı Kasım ayından bu yana değer bazında yüzde 22, miktar bazında ise yüzde 56 arttı. Toplam ihracat içinde "kutulu" olarak değerlendirilen ambalajlı ve markalı ihracatın payı ise yüzde 80'lere ulaştı. Sezonun ilk 4 ayında Suudi Arabistan, ABD ve Japonya en fazla ihracat yapılan ülkeler oldu.
Üretim miktarının yanı sıra zeytinyağı kalitesini de artıran Türk firmalarının Avrupa Birliği'nin uyguladığı yüksek gümrük vergisi nedeniyle bu coğrafyada sorun yaşasa da Ortadoğu, Uzakdoğu ve Amerika kıtasına yapılan yağ ihracatını hızla artırdığı belirtiliyor.
Bölgeden yapılan ihracatta önemli bir paya sahip olan Keskinoğlu Grubu'nun Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, Türkiye'nin zeytin üretiminde "yok yılını" ortadan kaldırmasıyla ihracatta iddialı hale geldiğine dikkati çekti. Üretim yöntemleri ve kalitenin arttığını, maliyetlerin makul seviyeye çekildiğini ifade eden Keskinoğlu, şöyle konuştu: "Bugün geldiğimiz noktada üretim sürecinde ve fidan dikiminde daha bilinçli çalışmalar yürütülmeye başlandığı için artık bu konuda olumlu sonuçlar almaya başladık. 2011 hasadı da iyi geçtiği için ihracatta fiyatlarımız daha rekabet edebilir düzeye gelmeye başlıyor. 2011'de Türkiye'den 92,7 milyon liralık zeytinyağı ihracatı gerçekleşti. Ravika olarak ambalajlı yapılan zeytinyağı ihracatında bizim payımız ise yüzde 18 oldu. Biz tüm ihracatımızı Ravika markasıyla ambalajlı olarak yapıyoruz. Markalı ihracattaki payımız yüzde 20'lere yaklaştı. Bu ihracatı artırmak için Türk malı imajını güçlendirmeye ve yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda etiketlerimize de Türk bayrağını koyuyoruz. Aldığımız geri dönüşler çok iyi. Özellikle Ortadoğu ve Uzakdoğu'da Türk ürünlerine ilgi ve büyük bir güven var. Eğer sektör bu bölgelere yoğunlaşırsa ihracatta kayda değer artışlar olacağını tahmin ediyorum."
Türk ürünlerinin yurtdışında tanıtılması için konsolosluklar ve ticari ataşeliklerle birlikte Türk haftaları düzenlediklerini, Ukrayna, Singapur, Suudi Arabistan, ABD, Japonya, Çin ve Malezya'ya ağırlık verdiklerini belirten Keskinoğlu, son olarak yılda 20 milyon yolcu taşıyan Suudi Arabistan Havayolları'nın uçaklarında ikram edilen yemeklerde kendi yağlarının ikram edilmesi için anlaşma imzaladıklarını belirtti.
Türkiye'yi tanıtalım
Tariş Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ise yıllardır ihracatını dökme olarak İtalya ve İspanya'ya yapan Türkiye'nin artık kendi markalarını yayma konusunda kararlı olduğunu belirtti. Birlik olarak 2002 yılında Türk zeytinyağını uluslararası pazarlarda markalaştırmak üzere çalışma başlattıklarını ifade eden Çetin, "Az miktarda da olsa tüm ülkelere girmeye çalıştık. Raflarda kendimize yer açmaya çalıştık. 2003 yılında 8 ülkeyle başladık. Şu anda 45 ülkeye kendi markamızla ihracat yapıyoruz. Kendi raflarımızı oluşturmak amacıyla yurtdışı mağazaları oluşturmaya başladık. Şikago, Toronto ve Singapur mağazalarında Türk ürünlerini, Ege kültürünü pazarlamaya çalışıyoruz. Ürünlerimizin ambalajında üretildiği coğrafyayı tanıtan etiketlere ve öykülere yer veriyoruz" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ülkenin tanıtımında zeytinyağını daha etkin kullanma yönünde girişimlerinin bulunduğuna işaret eden Çetin, 2010 yılında Frankfurt Kitap Fuarı'nda onur konuğu olan Türkiye'nin kitaplarının yanı sıra bir stand ile zeytinyağlarını da tanıttığına dikkat çekti.