Gazilerimizin Kıbrıs Çıkartması
Gemlik Belediyesi'nin Kültürel Etkinlikler Kapsamında Gemlik Kaymakamlığı ile işbirliği çerçevesinde organize ettiği Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gezisi, Kıbrıs'ta Savaşarak Başırı getiren kahramanlardan olan Bursa ve Gemlikli gazilerin onur ve gurur çıkarmasına dönüştü. 1 Ekim ile 3 Ekim tarihlerini kapsayan geziye Gemlik Kaymakamı Cahit Işık ve Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz ile Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik'in yanı sıra 21 Kıbrıs Gazisi katıldı. 20 Temmuz 1974 tarihinde yapılan Barış Çıkarmasıyla başlayan süreçte Kıbrıs halkına zulmeden Rumlar ve destekçisi Yunan birliklerine karşı büyük cesaret örneği sergileyerek savaşan ve 17 Ağustos 1974'teki ateşkes anlaşmasına kadar Türklerin yaşadığı bölgeleri kontrol altına alarak, Rum Çetelerini ve Yunan ordusunu geri püskürten Gaziler, gezi boyunca duygusal anlar yaşadılar. Bursa Muharip Gaziler Derneği Teşkilatlanma Başkanı Çetin Dizdaroğlu, Muharip Gaziler Derneği Gemlik Temsilcisi Kadir Tan ve 19 silah arkadaşının da yer aldığı gezide, Gazi Magosa, Başkent Lefkoşa, Girne ve Güzelyurt şehirleri ile çok sayıda belde ve köy gezildi. Askeri birliklerin de ziyaret edildiği gezi kapsamında gazileri gururlandıran bir başka olayda KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Meclis Başkanı Sibel Siber tarafından ağırlanmaları oldu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gezisine İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanından başlayan protokol üyeleri ve gaziler, Lefkoşa Ercan Havaalanından devam ettiler. Balıkesir, Malatya, Ardahan, Karşıyaka gibi ünlü Türk Şehirleri ve Semtlerinin ismini alan çoksayıda belde ve köyü dolaşan gezi ekibi, ilk olarak Gazi Magosa'da mola verdiler. 1974 Barış Harekatı öncesi Turizmin kalbi olan, günümüzde ise "Hayalet Şehir" olarak adlandırılan, Maraş Bölgesindeki Türk Silahlı Kuvvetlerine ait merkez üssü ve otelde yetkili komutanlardan bilgi alan Gemlik ekibi, burada öğle yemeği yedi. Günümüzde Birleşmiş Milletler taafından denetlenen, Yeşil Hat ismiyle anılan tampon bölgede yer alan Maraş Bölgesinde 150'ye yakın otel atıl durumda, barış anlaşmalarının akibetini bekliyor. Bomba, makineli tüfek ve silah izlerine rastlanan her bina, güzelim bölgenin turizmden yoksun bırakılmış olmasının iç sıkıntısını ve o günlerin acısını duyumsatırken, fotoğraf ve görüntü alınmasına da izin verilmiyor. Bölgede sadece TSK'ya ait 6, BM'ye ait 1 bina dışında yaşam belirtisine rastlanmıyor. İki yerde denetim yapıldıktan sonra gidilen bölgede sadece emekli askerler ve aileleri kısa süreli konaklayabiliyor.
Gazi Magosa'daki ziyaretler 1312 yılında Fransızlar tarafından yapılan günümüzde Lala Mustafa Paşa Camii olarak hizmet veren bölgenin gezilmesi ile devam etti. Camii önünde Kıbrıs'ın 714 yaşındaki en yaşlı ağacı Cümbez Ağacı önünde poz veren kafile, Vatan Yahut Silistre oyunu sonrasında Kıbrıs'a sürgün giden vatan Şairi Namık Kemal'in zindan ve müzesini gezdi. Namık Kemal'in 5. Murat tarafından affedilmeden önce 38 ayını geçirdiği zindanlar ve tarihi çevresinin yanı sıra bölgeye hâkim olan Fransız Mimarisi ev ve işyerleri de ilgi gördü.
Gemlik Belediyesi'nin organizesinde turuna devam eden heyet Magosa'dan sonra Girne'ye hareket etti. Burada Gemlikli Diş Hekimi ve Yerel Basın yazarı olan Özcan Vural'ın yeğeni olan KTBKK Komutanı Tümgeneral İsmail Serdar Savaş'ı karargahında ziyaret eden heyet, karşılıklı armağanlar vererek, destan yazılan 1974 yazıyla ilgili anılarda buluştu. Burada konuşma yapan Muharip Gaziler Derneği Teşkilatlanma Sorumlusu Çetin Dizdaroğlu, 24 Şubat 1974 yılında Kıbrıs'a gelirken Türk Bayrağını fanilasının içinde saklamak zorunda olduğunu hatırlatarak, artık Türk Bayrağını özgürce getirip, hediye etmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Tümgeneral İsmail Serdar Savaş'ta, 498 Türk askerinin şehit olduğu Barış Harekatında Türk Ordusu'nun Kıbrıs'a kazandırdıklarını unutmadıklarını belirterek, Gemlikli gazileri ağırlamaktan onur ve gurur duyduklarını söyledi. Şehitlik müzesini de gezen Gemlik kafilesi, 71 Mehmetçiğin kabrinin bulunduğu Karaoğlanoğlu Şehitliği ve 327 Mehmetçiğin bulunduğu Boğaz Şehitliğini de gezdi. Boğaz Şehitliğindeki Arslan ve Kahramanlık heykellerinin Gemlik'te atölyesi bulunan merhum Heykeltıraş Devlet Sanatçısı Tankut Öktem'e ait olması da kafilenin bir başka mutluluk duyduğu gezi anısı oldu.
Gemlik heyetini Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'da Cumhurbaşkanlığı köşkünde ağırladı. Lefkoşa turunun ilk ayağında Gemlik heyeti ve gazilerle yakından ilgilenen Derviş Eroğlu, Kıbrıs'ta barışın ancak KKTC'nin varlığının da tanınmasıyla kalıcı olabileceğine dikkat çekerek, sadece Rum tarafının kabul gördüğü anlaşma dayatmalarına itibar etmeyeceklerini söyledi. Kıbrıslı Türklerin hakkını sonuna kadar savunacaklarını vurgulayan Derviş Eroğlu, Türkiye'nin ve Türk Ordusu'nun desteklerinin de her zaman kendilerine güç verdiğini bildirdi. Karşılıklı hediyelerin ve toplu fotoğraf çekiminin ardından Lefkoşa'daki Meclis binasına giden kafile, burada da meclis başkanı Sibel Siber tarafından karşılandı. Meclis Başkanı Sibel Siber, Kahraman Türk Ordusuna ve Türkiye Cumhuriyeti Devletine her zaman minnettar kaldıklarını ifade ederek, "Bizler etle tırnak gibiyiz" dedi. Siber, KKTC'nin de Türkiye sayesinde devlet olduğunu sözlerine ekledi.
24 Aralık 1963 gecesi Dr. Binbaşı Nihat İlhan'ın ailesinin katledildiği ve günümüzde Barbarlık Müzesi olarak vicdanlara hitap eden evi de gezen heyet, Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği'nde de Başkanları Ertan Ersan ve yönetim kurulu üyeleriyle buluştu. Duygusal anların yaşandığı buluşmada, anılar birbirini takip ederken, karşılıklı Türk ve KKTC Bayraklarının hediye edilmesi de duygusal coşkuya, onur ve gurur günleri anıları adına zirve yaptırdı.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının Girne Beş Parmak Dağlarındaki Merkezine de ziyarette bulunan Gemlik Heyeti, buradaki Beyaz Ev'de Tümgeneral Baki Kavun tarafından ağırlandı.
Heyet gezinin üçüncü gününde Güzelyurt'taki Mavi Köşk'ü gezdi. Darbe öncesi Kıbrıs Rum Kesiminin lideri olan Makarios'un avukatı ve aynı zamanda değişik takıntıları olan ve adanın en zengini mafya babası Paulo Pavlides'in TSK'nın hizmetine geçen villasını gezen ve o dönemin şaşalı Rum yaşantısının örneklerini sergilemesi açısından müze haline getirilen villada incelemelerde bulunup, bilgiler alan heyet, hatıra fotoğrafı çektirdi. Geçit Köy Göleti ve Türkiye'nin Kıbrıs'ın 50 yıllık su sorununu çözmesi için yaptırdığı baraj bölgesinde de tur atan heyet, 2014 Mart ayında deniz altından getirilecek su ile adanın en büyük sorunu olan susuzluğu çözecek büyük yatırım konusunda da bilgiler aldı. 1963'te uçağı düşürüldükten sonra, Rumlar tarafından ağır işkencelerden geçirilerek, şehit edilen Pilot Binbaşı Cengiz Topel anıtı ve ilk çıkarmanın yapıldığı Yavuz koyunu da gezen heyet, bazı askeri birliklerde de mola vererek, duygusal anlar yaşadı. Yeniden Başkent Lefkoşa'ya gelen heyet, Ateşkes öncesi Rum ve Yunanlılar'ın püskürtüldüğü Kolej Tepe'de ve Kıbrıs Rum Kesimi sınır Kapısı olan Metehan Sınır Kapısında incelemelerde bulundu. Yoğun ve dolu dolu geçen Kıbrıs Gezi programı konusunda açıklamalarda bulunan Çetin Dizdaroğlu, geziyi organize eden Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik'in yanı sıra Geziye Destek veren Kaymakam Cahit Işık'a tüm gaziler adına teşekkü ederek, "Sayelerinde barış adına savaştığı mız toprakları 39 yıl sonra ziyaret ettik. Anılarımız canlandı. Kıbrıs'ı bu kez barış günlerinde gördük. Gazilerimizin birçoğu savaştan sonra ilk defa Kıbrıs'a gelme imkânı buldular. Ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu geziyi unutmayacağız" diye konuştu. Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz'da, "Gazilerimize ne kadar hizmet etsek, ne kadar minnet etsek azdır" diye başladığı konuşmasında, gezinin lütuf olmadığını söyledi. Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik'de, Kıbrıs'a daha önce geldiğini bildirerek, "Daha öncekiler turistikmiş. Sizler sayesinde Barış Harikatının anlam ve önemini daha iyi kavradık. O günleri sizlerle birlikte yaşadık. Biz sizlere teşekkür edeiz" dedi. Gemlik Kaymakamı Cahit Işık'da, gazilerle İstanbul gezisinin ardından Kıbrıs gezisinde de bir arada bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.