06 Ara

HAS Parti “Zeytincinin Hali Ne Olacak”


Has Parti Bursa İl Başkanı Ali Mollasalih, zeytin üreticisinin halinin içler acısı olduğunu belirterek, "Marmarabirlik çiftçi aleyhine karar aldı. Zeytincilerin yaşadığı doğal afet mi, yoksa yönetici afeti mi?" dedi.
Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa'yı eleştiren Mollasalih, İznik, Orhangazi, Gemlik ve Mudanya köylüsünün en büyük gelirinin zeytin olduğunu söyledi. Yaşanan kuraklığın zeytine verdiği zararın üstüne, en büyük çiftçi kuruluşu Marmarabirlik'in çiftçinin aleyhine kararlar aldığını iddia eden Mollasalih, bu durumun çiftçinin mağduriyetinin kat kat arttığını kaydetti. Çiftçinin ekonomik kayıpları neticesinde esnaf ve tüccarın zor durumda kalacağını, Ticaret Odası ve Esnaf Odası yöneticilerini zeytin üreticisinin feryadına kulak vermelerini beklediklerini dile getiren Mollasalih, "Zeytin üreticisinin yaşadığı doğal afet mi, yoksa yönetici afeti mi? Tarımsal maliyetlerden mazot, gübre, ilaç ve işçilik pahalı olması neticesinde zor nefes alır hale gelen zeytin üreticisinin yanında Marmarabirlik'de yer almadı. Bu zeytincinin ölmesi anlamına gelmiyor mu?. Birlik yönetimi tarafından yerel gazetede Marmarabirlik ortaklarına ve kamuoyuna yapılan açıklamada, 2009 – 2011 yıllarının zeytin fiyatlarını açıklarken niçin 2010 yılı fiyatları açıklanmadı. Halkımızın sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmemesinin gerekçesi nedir?" diye sordu.


"ZEYTİNCİ NEDEN MAĞDUR?"


Zeytin fiyatlarının düşük olduğunu belirten Mollasalih, "2010 yılında baş barem 5,50 TL iken doğal afet yaşanan zeytinde baş barem fiyatı neden düşük tutuldu? Üreticinin sıkıntılı olduğu bu dönemde alımlarda kota uygulayarak üreticimiz niçin mağdur ediliyor? Yağlık zeytini kota kapsamına koymanızın sebebi nedir? Müstahsilin deposundan aldığınız olgunlaşmış zeytin Marmarabirlik'in kota uygulamasının yanlışlığını göstermiyor mu? Görevi çiftçinin hakkını korumak olan Ziraat Odalarının sessiz kalmasının sebebi nedir? Açıklanan fiyatların yeterli bulmasının gerekçesi nedir? Açıklanan fiyatları eleştirenlere Ege'nin zeytinini bölgemizde satarak haksız kazanç sağlamakla itham eden Marmarabirlik Başkanı, hakkını arayan üreticiye sahtekarlıkla itham etmiş olmuyor mu? Açıklanan zeytin fiyatlarının geçen yılki fiyatlara ulaşması mümkün gözükmezken, birlik başkanının sonunda üreticimizin yüzü gülecek demesi ne kadar gerçekçidir? Zeytin üreticisinin kuraklık yüzünden mağduriyetinin bir nebze olsun giderilmesi için en az 2010 yılı zeytin fiyatları uygulanmalı. Yağlık zeytin kota kapsamı dışında bırakılmalı. Çiftçimizin sıkıntısını gidermek için acilen Ziraat Bankasına olan borçları ertelenmelidir. Köylerin sulama birliklerine 2011 yılına ait sulama borcunu ödeyemeyen çiftçilerimize ödeme kolaylığı sağlanmalı" şeklinde konuştu.Mollasalih, hükümet yetkilileri yağ üreticisine yaptığı alım desteklemesini istedi.

Gemlik Gündem

Bu Yazı Yoruma Kapalıdır.